Wil je graag noten leren lezen? Of de samenhang ontdekken over muziektheorie?

Deze cursus notenleer is niet verplicht voor leerlingen die instrument les volgen. Of je van nul begint of al voorkennis hebt, wees welkom!

Notenleer op maat

In deze privéles of duoles overleggen we samen wat je wil leren. Ik adviseer je welke theorie nuttig is voor jouw persoonlijke situatie. Door te werken met één of twee leerlingen per les, leren we op jouw tempo. En maken we het leren leuk!

Omdat je een individueel notenleertraject volgt, kan je zowel als beginner of als gevorderde notenleer/theorie les volgen in Mrs. Parker School. Je kan je ook komen voorbereiden op een ingangsproef voor het conservatorium.

Notenleer en muziektheorie zijn beide een universele en uitgebreide taal. Toch is het fijn en efficiënt om vooral de onderwerpen te leren die voor jou van belang zijn. Want bijvoorbeeld de stemming van blaasinstrumenten is in eerste instantie niet meteen belangrijke kennis voor een zanger. Speel jij een instrument, dan toon ik je hoe je de theorie kan gebruiken in de praktijk.

Het eureka-moment

Na elke les kan je jouw nieuwe inzicht in de theorie meteen toepassen op je instrument en ervaren dat er een wereld is opengegaan!

De focus ligt op het aanleren van allerlei puzzelstukjes van kennis. Het leuke is dat je de samenhang tussen deze puzzelstukjes goed leert begrijpen. Muziek is namelijk een creatief gebeuren en je hebt meer inzicht nodig dan het herkennen van losse flarden informatie.

Leren met gespecialiseerde begeleiding

Je kan vragen stellen en oefenen tot we ervaren dat je de logica begrijpt. Zo heb je voldoende kennis om je verdere leven met zin te blijven musiceren. Door te kiezen voor professionele begeleiding, vermijd je frustratie en ga je snel vooruit.

Er zijn geen examens. Als je wil, help ik je toewerken naar een getuigschrift van Mrs. Parker School met een oplijsting van alle geleerde skills. De notenleer les gaat door in de gezellige Mrs. Parker School in hartje Antwerpen.

Bette Cryns

Ik, Bette Cryns, geef de lessen notenleer/theorie en werk voor jou op maat. Door het menselijk contact geef ik de lessen ontzettend graag.
Ik ben bedreven in allerlei soorten notatie, ritmes en het ontleden en doen begrijpen van akkoordnoten. Zelf heb ik het liefst dat theorie helder is en vind ik het leuk om te zien hoe we theorie gebruiken in de praktijk.

Wil je info over een gespecialiseerde begeleiding bij hoogbegaafdheid of autisme? Lees dan meer over die lessen op deze website.

Kies nu jouw startdatum in de Agenda. Je kan op elk moment beginnen!

Welke leeftijd

Volwassene

Voor volwassenen is er geen beperking in leeftijd. Je bent nooit te oud om te leren. Ook van nul beginnen als volwassene kan perfect.

Kind

Omdat deze lessenreeks maatwerk is, overleggen we met de ouder op welke leeftijd het kind kan beginnen.
Door de creatieve en flexibele aanpak duiken we samen in de leefwereld van het kind. Heeft het kind veel spontane vragen, dan vertrekken we vanuit een dialoog om te leren.

Niveau

Je niveau in notenleer zal niet te hoog of te laag zijn. Beginnen van nul is helemaal prima.
Ook als gevorderde of na het doorlopen van de muziekacademie ben je welkom. Bijvoorbeeld om het verband te ontdekken tussen alle puzzelstukjes kennis die je al geleerd had.

Wat kan ik leren

Focus van de lessen notenleer/theorie

- Theorie omzetten in praktijk
- Persoonlijke coaching rond de skills die je nodig hebt
- Ik maak met jou een leerplan op maat

Als drummer zal meer op het schrijven en analyseren van ritmes focussen.

Iemand die een ingangsexamen aan een conservatorium voorbereidt zal bv. dieper op de samenstelling van akkoordsymbolen willen concentreren.

Of misschien speel jij gitaar en lijkt voor jouw persoonlijke verhaal de tablatuur een veel betere keuze dan de notenbalk.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen

- Relatie tussen letters en solmisatie
- Schrijven en nadien lezen van ritme
- Wat betekent de krul van een solsleutel
- Formules van akkoordsymbolen begrijpen zoals F#m7
- Hele en halve toon, intervallen
- Akkoorden visualiseren
- Omkeringen van drieklanken
- 7-akkoorden
- Herhalingsteken, accenten, maatstrepen
- Tablatuur voor snaarinstrument
- Majeur en mineur
- Transponeren

Heb ik een instrument nodig

Tijdens je les notenleer gebruiken we een piano. Maar je hoeft zelf helemaal geen pianist te zijn en je hoeft thuis geen piano te hebben!
De piano is gewoon handig om noten te kunnen aanwijzen en noten te beluisteren tijdens je les.

Heb je thuis een instrument, dan ben je welkom om dit mee te brengen naar de les als jij dat handig vindt: gitaar, ukelele, accordeon, basgitaar, saxofoon,…

Ook zonder het spelen van een instrument kan jij deze lessenreeks volgen! Misschien zing jij, of vind je notenleer leuk om uit interesse te komen volgen.

Individueel of duolessen

In de individuele lessenreeks word je één op één begeleid.

Kies je geen individuele lessen maar wel duolessen, dan gaan we op zoek naar een geschikte kandidaat. Maak hiervoor een afspraak voor een (gratis) intakegesprek in de Agenda.

Zijn jullie al een duo, bijvoorbeeld twee vrienden of ouder en kind? Jullie kunnen meteen een startdatum kiezen in de Agenda!

Wat neem ik mee

Het enige dat je nodig hebt zijn je notities.
Sommige leerlingen bewaren liefst hun notities in mijn map en oefenen thuis met foto's van hun notities.
Andere leerlingen nemen de notities telkens heen en weer naar huis. Aan jou de keuze!

Formule

De aanbevolen formule voor notenleer is 30 lessen.
Individueel of in duolessen.

Wil je enkel ervaren of notenleer iets voor jou is?
Dan raad ik de 10-lessenreeks aan.

Voor informatie, ga naar Tarieven.
Om je in te schrijven, ga naar Afspraak maken.